Logjam in Canada maakt van ‘s werelds grootste bos een koolstofbron

Logjam in Canada maakt van ‘s werelds grootste bos een koolstofbron

Probleem en impact

Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature, onthult dat Canada’s boreale woudsysteem (meer dan 3 miljoen vierkante mijl), dat meer koolstof bevat dan de atmosfeer, nu een koolstofbron is in plaats van een opslagplaats door de ontbossing veroorzaakt door een jarenlange houtkaplogjam. De ontbossing maakt Canada’s inspanningen teniet om de klimaatverandering te bestrijden en wijst op de noodzaak van dringende actie om deze koolstofput te redden.

Oorsprong van het probleem

De ontbossing werd veroorzaakt door een juridisch geschil over de toewijzing van houtkapconcessies in Quebec, dat in de jaren negentig begon. Het stelt bedrijven al 20 jaar in staat hout te kappen zonder verantwoordelijkheid te nemen voor het planten van nieuwe bomen. In 2018 heeft het Hooggerechtshof van Canada bepaald dat het systeem onwettig is. In de nasleep van de beslissing waren er meningsverschillen tussen de federale regering, de provinciale regering en de inheemse gemeenschappen over de nieuwe wetgeving om het probleem op te lossen.

Inheemse gemeenschappen betrekken

Inheemse gemeenschappen spelen een belangrijke rol bij het redden van het boreale woud omdat zij het grootste deel van het bos bezitten en beheren. De federale regering moet hun betrokkenheid vergroten bij het beleid voor het beperken van de ontbossing en het planten van nieuwe bomen om de koolstofput te bewaren.

Conclusie

De koolstofbron in Canada’s boreale woud is een urgent probleem dat onmiddellijke aandacht vraagt om de klimaatverandering te bestrijden. Het oplossen van de ontbossingslogjam is cruciaal. Het betrekken van inheemse gemeenschappen en het nemen van dringende maatregelen om nieuwe bomen te planten, zal helpen om deze koolstofput te redden en de impact van de klimaatverandering te verminderen.Bron: https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/2023/05/29/logjam-canada-carbon-sink-climate/

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *