Chili wil haar enorme lithiumindustrie nationaliseren

Chili wil haar enorme lithiumindustrie nationaliseren

Inleiding

Chili, de grootste producent van lithium ter wereld, overweegt om haar lithiumindustrie te nationaliseren om de ontginning en uitvoer van het strategische mineraal te beheersen.

Details

Het nationale wetgevingsonderzoek naar de lithiumsector van Chili zal naar verwachting in juni worden gepresenteerd en heeft tot doel de controle over een belangrijk onderdeel van de economie van het land te versterken. De nationale benadering zou een einde maken aan het huidige model waarin de multinationale onderneming Albemarle en het Chileense bedrijf SQM samen meer dan 60 procent van ‘s werelds lithium produceren.

Chili produceert ongeveer 35 procent van het wereldwijde aanbod van lithium, dat wordt gebruikt om batterijen te maken voor elektrische voertuigen, smartphones en andere moderne apparaten.

Het Chileense ministerie van Minerale Rijkdommen benadrukte dat de nationalisering niet betekent dat particuliere bedrijven uit de markt worden gedrongen. In plaats daarvan gaat het om het creëren van een meer evenwichtige en transparante industrie.

Conclusie

De voorgestelde nationalisering van de lithiumindustrie in Chili heeft aanzienlijke gevolgen voor de wereldwijde lithiummarkt en de industrieën die hiervan afhankelijk zijn. Dit zal naar verwachting leiden tot een versterkte controle op de ontginning en uitvoer van lithium door de Chileense overheid, waardoor de industrie evenwichtiger en transparanter wordt.Bron: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/chile-plans-to-nationalize-its-vast-lithium-industry/

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *