Herschrijf dit artikel in ongeveer 300 woorden in het Nederlands met zichtbare HTML-code met kopteksten

IEA directeur dringt aan op strengere emissie-doelstellingen voor olie- en gasindustrie

Wie is dr. Fatih Birol?

Dr. Fatih Birol is de directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Hij heeft onlangs opgeroepen tot strengere emissie-doelstellingen voor de olie- en gasindustrie, om de klimaatverandering tegen te gaan. Het is voor het eerst dat de IEA zich expliciet uitspreekt over deze kwestie.

Wat zijn de zorgen van dr. Fatih Birol?

Dr. Fatih Birol maakt zich zorgen over de stijgende uitstoot van broeikasgassen door de olie- en gasindustrie. Hij benadrukt dat deze sector verantwoordelijk is voor bijna een derde van de totale uitstoot wereldwijd. Als er niets wordt gedaan, zal de temperatuurstijging tegen het einde van deze eeuw meer dan 2 graden Celsius zijn, wat verwoestende gevolgen kan hebben voor de mensheid en de planeet.

Wat stelt dr. Fatih Birol voor?

Dr. Fatih Birol stelt voor dat de olie- en gasindustrie een duidelijke en ambitieuze doelstelling voor emissiereductie moet vaststellen. Hij roept op tot een halvering van de emissies door de sector tegen 2030, en een netto-nul-uitstoot tegen 2050. Dit zou bereikt kunnen worden door middel van investeringen in hernieuwbare energie en technologieën voor CO2-afvang en -opslag.

Welke impact zal dit voorstel hebben?

Als de olie- en gasindustrie het voorstel van dr. Fatih Birol opvolgt, zou dit een enorme impact hebben op de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het zou ook de overgang naar hernieuwbare energieën versnellen en de noodzaak van CO2-neutraliteit in de hele sector benadrukken. Als leider van het IEA heeft dr. Fatih Birol wellicht de autoriteit en invloed om deze verandering te beïnvloeden.Bron: http://time.com/6284159/iea-fatih-birol-oil-gas-emission-targets/

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *