Biden brengt eerbetoon aan de slachtoffers en overlevenden van Tulsa-rassenrellenBiden brengt eerbetoon aan de slachtoffers en overlevenden van Tulsa-rassenrellen

Tulsa Massacre 100 jaar geleden

President Joe Biden heeft tijdens een bezoek aan Tulsa, Oklahoma, eer betoond aan de slachtoffers en overlevenden van de Tulsa-rassenrellen, die 100 jaar geleden plaatsvonden.

Op 31 mei en 1 juni 1921 werden honderden zwarte bewoners van de stad gedood en duizenden anderen raakten gewond nadat een blanke menigte de zwarte wijk van Tulsa was binnengevallen en in brand had gestoken.

Biden hield een toespraak waarin hij de gebeurtenissen van de afgelopen week vergeleek met wat er in Tulsa was gebeurd. Hij zei dat “de geschiedenis ons heeft laten zien dat aandelenmarkten kunnen herstellen, misdaden kunnen worden bestraft. Maar wat met volledige gemeenschappen? Wat gebeurt er wanneer de verwoeste gemeenschappen niet alleen worden verlaten, maar ook nog eens worden vergeten?”

“Race Massacre”

Biden noemde de gebeurtenissen in Tulsa een “race massacre”, wat in strijd is met de termen die in het verleden zijn gebruikt, zoals “rassenrellen”. Hij riep op tot meer erkenning van de gebeurtenissen en tot het in stand houden van de herinnering eraan.

Vorige week gaf Biden de opdracht om de documenten te openbaren die verband houden met de gebeurtenissen, waardoor een grotere openheid over het bloedbad van Tulsa ontstaat.

“We moeten deze waarheid onder ogen zien”, zei hij. “Laten we lijken in de straat liggen, waarvan er veel nooit zijn begraven. Meer dan 10.000 mensen werden uit hun huizen verdreven. Meer dan 1.000 huizen werden verbrand. Onder hen was ook de enige Zweedse kerk in Noord-Amerika van zwarte mensen

Cyclus van geweld

Biden drong er bij Amerikanen op aan zich bewust te zijn van de veerkracht van gemeenschappen en de cyclus van geweld te doorbreken.

“Als we verduisteren, dan geeft dat diegenen die geen hulp hebben om ons heen, meer macht”, zei hij. “En we kunnen de cyclus van haat doorbreken. We weten dat dit een historische waarheid is, geen verleden. Racisme overleeft door ingebakken gewoontes en ingesleten denkbeelden. En we hebben het afgelopen jaar gezien wat ons zelfs in de ergste omstandigheden mogelijk is.”

Hij voegde eraan toe dat “we niet hoeven te denken dat de cyclus van geweld altijd de overhand heeft.”Bron: http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-65828469

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *