Klimaatverandering verwoest de reproductieve gezondheid van vrouwen in kustgebieden van Bangladesh


Klimaatverandering verwoest de reproductieve gezondheid van vrouwen in kustgebieden van Bangladesh

Inleiding

Volgens een nieuw rapport van Plan International, een wereldwijde ontwikkelingsorganisatie die zich richt op het promoten van gendergelijkheid, heeft de klimaatverandering een vernietigend effect op de reproductieve gezondheid van vrouwen in kustgebieden van Bangladesh. Door stijgende temperaturen, frequente overstromingen en cyclonen, hebben vrouwen in deze regio’s te maken met onder andere ongeplande zwangerschappen, miskramen en gecompliceerde bevallingen.

Impact op de gezondheid van vrouwen

Volgens het rapport heeft de klimaatverandering geleid tot een toename van het aantal gevallen van seksueel geweld en gedwongen huwelijken. Vrouwen die door klimaatverandering gedwongen worden hun huizen te verlaten, lopen een groter risico om slachtoffer te worden van deze misdaden. Het gebrek aan hygiëne en toegang tot gezondheidszorg in vluchtelingenkampen verslechtert de situatie alleen maar.

Naast de directe gevolgen van klimaatverandering op de gezondheid van vrouwen, heeft het ook indirecte effecten op hun economische en sociale situatie. Vrouwen in deze regio’s hebben vaak minder toegang tot onderwijs en werkgelegenheid, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor armoede en honger.

Strijd voor verandering

Plan International roept op tot meer maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering voor vrouwen te verminderen en te voorkomen. Dit omvat onder andere het vergroten van de toegang van vrouwen tot gezondheidszorg en voorbehoedsmiddelen, maatregelen om seksueel geweld en gedwongen huwelijken te voorkomen en het bevorderen van gendergelijkheid. Ook pleit de organisatie voor een eerlijke verdeling van middelen om kwetsbare gemeenschappen te ondersteunen bij klimaatverandering.

De strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering is niet alleen een kwestie van milieu en natuur, maar ook van sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen. Dit nieuwe rapport toont aan dat vrouwen in kustgebieden van Bangladesh een van de meest kwetsbare groepen zijn, en dat er dringend actie moet worden ondernomen om hun reproductieve gezondheid en welzijn te beschermen.Bron: https://www.nbcnews.com/science/environment/coastal-bangladesh-climate-change-devastates-womens-reproductive-healt-rcna74802

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *