Klimaatactivisten aangeklaagd voor besmeuren Degas-beeldhouwwerk in National Gallery

Klimaatactivisten aangeklaagd voor besmeuren Degas-beeldhouwwerk in National Gallery

Activisten aangeklaagd

Twee klimaatactivisten zijn aangeklaagd voor het besmeuren van een beroemd Degas-beeldhouwwerk in de National Gallery of Art in Washington, DC. Het beeld van de Franse kunstenaar Edgar Degas, genaamd “Kleine danseres van veertien jaar oud”, werd in april gedurende meerdere dagen besmeurd met kleurrijke vloeistoffen, wat resulteerde in aanzienlijke schade aan het beeld.

Aanklacht

De twee klimaatactivisten, Michael Joseph Bird en Timothy Andrew Fagan, werden beschuldigd van “een daad van vandalisme” en “schade toebrengen aan een geschatte waarde van meer dan $ 1.000”, volgens schriftelijke verklaringen van de openbare aanklagers.

Protest tegen oliebedrijf

De vervuiling van het beeld werd verondersteld een protest te zijn tegen de Royal Dutch Shell en andere olie- en gasbedrijven voor vermeende milieuschade. De beklaagden waren naar verluidt gekleed in zwarte kleding en droegen gezichtsmaskers toen ze de vloeistoffen op het beeld goten en pamfletten achterlieten waarin olie- en gasmaatschappijen werden veroordeeld voor hun behandeling van de planeet.

Impact op de kunstwereld

Kunstkenners hebben hun bezorgdheid geuit over het potentieel voor permanente schade aan het werk van Degas, waarvan vele als onschatbaar worden beschouwd. Naar verluidt was de National Gallery opgericht in 1937 om ervoor te zorgen dat de kunst van de naties in het openbaar toegankelijk zou zijn.
Bron: https://www.foxnews.com/us/climate-activists-indicted-smearing-paint-degas-sculpture-national-gallery

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *