Vietnamese klimaatactivist gevangen gezet

Vietnamese klimaatactivist gevangen gezet

Washington Post Opinions

15 juni 2023

Een Vietnamese klimaat- en milieurechtenactivist genaamd Nguyen Nam is tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het ‘verstoren van de openbare orde’ en ‘het verspreiden van anti-regeringspropaganda’. Het werkelijke motief lijkt echter zijn activisme te zijn, waaronder zijn werk om lokale gemeenschappen te helpen die worden getroffen door klimaatverandering.

Terwijl het regime van Vietnam sinds lang bekend staat om zijn aanpak van dissidenten, is de veroordeling van Nam een ​​verontrustende ontwikkeling. Het laat zien hoe overheden die geconfronteerd worden met het vreedzame protest van hun burgers om actie tegen de klimaatverandering te ondernemen, reageren door hen gevangen te zetten en het meest elementaire recht op vrijheid van meningsuiting te ontnemen.

De zaak van Nam is slechts het laatste voorbeeld. Andere klimaatactivisten in Vietnam, waaronder sommigen die zich richten op de bescherming van mangroven en waterbronnen, worden eveneens hardhandig aangepakt.

Nu de klimaatverandering zijn tol begint te eisen in de vorm van overstromingen, droogte, voedseltekorten en andere catastrofale gebeurtenissen, is het voor overheden van cruciaal belang om de juiste prioriteiten te stellen. Activisten zoals Nam opsluiten betekent dat belangrijke stemmen uit de frontlinie van de crisis worden gesmoord.

Er kunnen maar weinig dingen zo belangrijk zijn als de inspanningen om de opwarming van de aarde te stoppen. Het is duidelijk dat activisten zoals Nam door overheden moeten worden beschermd, niet gestraft, als we onze planeet en onze toekomst willen redden.
Bron: https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/06/15/vietnam-climate-change-activist-imprisoned/

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *