Montana klimaatwet: Gianforte voor de rechter vanwege proces door jongeren

Montana klimaatwet: Gianforte voor de rechter vanwege proces door jongeren

De zaak

Gouverneur Greg Gianforte ligt onder vuur vanwege zijn nieuwe wetgeving die het moeilijker maakt om klimaatverandering aan te pakken. Meer dan 20 jongeren hebben hem aangeklaagd voor het schenden van hun grondwettelijke rechten op een gezonde leefomgeving.

Het proces

De zaak kwam afgelopen maand voor de rechter en Gianforte moet nu zijn verdediging voeren. De gouverneur heeft inmiddels aangegeven dat hij bereid is om tot een compromis te komen, maar hij is niet van plan om zijn wetgeving in te trekken.

De wetgeving

De nieuwe wetgeving van Gianforte beperkt de bevoegdheden van lokale overheden om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen strengere eisen stellen aan de uitstoot van broeikasgassen dan de federale normen.

Het protest

De jongeren die Gianforte hebben aangeklaagd maken deel uit van een groeiende groep activisten die zich zorgen maken over de klimaatcrisis. Ze hebben al eerder geprotesteerd tegen de olie- en gasindustrie en het gebrek aan actie van politici.

De impact

Het proces in Montana kan grote gevolgen hebben voor de aanpak van klimaatverandering in de Verenigde Staten. Als de jongeren in het gelijk worden gesteld, kan dat betekenen dat andere staten en lokale overheden meer ruimte krijgen om zelf maatregelen te nemen tegen de klimaatcrisis.Bron: https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2023/05/19/montana-climate-bill-gianforte-youth-trial/

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *