VC-fondsen delen Europa’s klimaatdoelstellingen in gevaar, waarschuwt een rapport

VC-fondsen delen Europa’s klimaatdoelstellingen in gevaar, waarschuwt een rapport

Inleiding

Europees milieubeleid wordt bedreigd door een kloof in risicokapitaalfinanciering, volgens een nieuw rapport van de Cambridge Judge Business School en het Europese Milieuagentschap. Het onderzoek wees uit dat 80% van de Europese startups in de cleantech-sector beperkte toegang heeft tot durfkapitaal, waardoor hun groei en succes worden belemmerd. Het rapport concludeert dat dit gebrek aan financiering de klimaatdoelstellingen van Europa in gevaar kan brengen en het vermogen van de EU om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen kan verzwakken.

Achtergrond

Terwijl Europa is toegewijd aan klimaatneutraliteit tegen 2050, vereist dit een aanzienlijke vermindering van broeikasgasemissies en de overstap naar hernieuwbare energiebronnen. Dit is waar de cleantech-sector een cruciale rol speelt.

Het rapport toont echter aan dat Europese durfkapitalisten de sector vaak over het hoofd zien, met slechts 1% van alle Europese durfkapitaalinvesteringen in 2020 gericht op cleantech. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar 26% van de durfkapitaalinvesteringen gericht waren op de zogenaamde ‘climate tech’-bedrijven, zoals gerapporteerd door PWC.

Conclusie

Als Europa zijn klimaatdoelstellingen wil halen, moet het meer bereid zijn te investeren in start-ups die zich richten op schone technologieën. Het is aan de overheid en particuliere investeerders om meer verantwoordelijkheid te nemen bij het financieren van cleantech-startups en hen te ondersteunen in hun groei en succes. Alleen dan kan Europa de verschuiving naar een duurzame, koolstofarme toekomst maken.Bron: http://thenextweb.com/news/vc-funding-gap-puts-europes-climate-targets-at-risk-report-warns

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *